NAVIJAČI

Korida je navijačka grupa fudbalskog kluba FK Novi Sad. Jedna je od dve veće novosadske navijačke grupe. Pripadnici Koride nose žuto plave boje, koje su ujedno i boje kluba.

Danas, Korida se sastoji od manjih grupa: Detelinara Hooligans, Crazy Boys, Detelinara Garda, Korida Novo Naselje, Avijacija, Bulevar, Adamovićevo naselje itd.

Istorija

Korida Detelinara je navijačka grupa fudbalskog kluba FK Novi Sad osnovana 26.10.1990. godine. Preteče grupe bile su grupe navijača pod imenom Canarys (kanarinci) i Savages (divljaci). Korida kao navijačka grupa je tokom svog postojanja bila vezivno tkivo za sve Detelinarce ,kao i sve druge ljubitelje kluba.

Sam početak osnivanja grupe činila je jedna skupina vrlo problematičnih momaka iz kraja. Ti ljudi su obeležili Detelinaru kao huliganski kraj. Navijačka scena možda toga nije svesna ,ali Novi Sad zna i vrlo dobro pamti tu ekipu, jer je ona obeležila period na svim navijačkim i nenavijačkim dešavanjima u gradu devedestih godina.

Kada je grupa osnovana pamte se gostovanja u Brčkom, Bačkoj Topoli, Šapcu, Loznici i Inđiji gde su se dešavali manji ili veći incidenti sa domaćim navijačima. Ipak jedini i glavni rival Koride u tom vremenu bili su Kojoti sa Limana. Desetogodišnje rivalstvo grupa je samo bila paravan za decenijsko rivalstvo dva kraja grada tzv. bogataša sa Limana i radničke klase sa Detelinare. Rivalstvo je započeto 1990. godine velikim porazom Koride, a završeno je trijumfalno 22.04.2000. kada su Limancima ranije otete sve zastave i na toj utakmici Korida je stavila tačku na to rivalstvo, pošto su Limancima pocepana sva obeležja grupe.

Tokom godina mnoge grupe su dolazile na Detelinaru i to je nekada bio dovoljan signal da se okupi lepa brojka navijača koja je u nekom maksimalnom broju bila 100 do 150 ljudi. Manjih incidenata je bilo sa Revoltima, Indijancima i Bulkama kada su Koridi dolazili u goste. Bilo je i perioda kada se ništa navijački nije dešavalo na Detelinari.

U novijem periodu najaktivnije su odrađene sezone od 2003. do 2005. godine kada je mlađa generacija krenula da smenjuje stariju ekipu. Grupa je u tom periodu bila dosta dobro organizovana i u tada je odrađeno dosta na afirmaciji grupe. Povećao se i broj navijača, a na tada odigranim derbijima sa FK Novi Pazar, FK Rad i FK Vojvodina znalo je u kopu da bude i preko 250 navijača.